dimecres, 16 de desembre del 2020

Antoni Gómez publica el llibre “La vida precària. Cròniques d’un temps d’incertesa”

Una mirada crítica, perspicaç i constructiva sobre els problemes i els reptes que assetgen les societats contemporànies

 

L’escriptor i periodista Antoni Gómez acaba de publicar un recull de 70 articles que van veure la llum al llarg de quinze anys al diari Levante-emvLa vida precària. Cròniques d’un temps d’incertesa (Institució Alfons el Magnànim / Lletra Impresa Edicions) és una antologia d’assajos ben oportuns, tenint en compte la situació actual: com resa el títol, d’absoluta incertesa i provisionalitat. Així, Gómez analitza la nostra realitat des de l’òptica del periodisme i de l’assaig com a referència genèrica literària.

 

Enmig d’una globalització massa sovint unidireccional i discriminatòria, amb una pandèmia que ha sacsejat completament les societats contemporànies i ha posat en qüestió l’estat de benestar assolit en les darreres dècades, Antoni Gómez mira de traure’n l’aigua clara incidint també en altres perills que, molt abans de la Covid-19, ja ens amenaçaven: el terrorisme gihadista, la crisi dels refugiats i de les grans migracions, el canvi climàtic, l’embranzida del racisme i de la xenofòbia, la intolerància exercida per partits populistes d’extrema dreta, la corrupció política, la inoperància d’institucions internacionals com la Unió Europea, l’ONU, etc.

 

Amb una mirada lúcida i crítica, un estil pulcre i amable, i un esperit humanista insubornable, els articles d’Antoni Gómez, ara revisats i reconvertits en capítols que formen part d’un tot coherent i ple de sentit, constitueixen cròniques veritablement punyents, actuals i oportunes, de denúncia assossegada i raonable de la realitat, que ens alerten del perill de caure en el pou de la intolerància, l’exclusió i la violència.

 

L’AUTOR

 

Antoni Gómez és escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Polítiques del Benestar Social de la Universitat de València. Ha sigut redactor en diferents mitjans d’informació valencians de premsa, ràdio i televisió, entre ells el periòdic Información d’Alacant, Levante-emv de València i el programa Europa al Dia de RTVV. També ha treballat com a professor associat de Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I i com a professor extern del Màster de Benestar Social de la Universitat de València. Ha publicat llibres de poesia, narrativa, periodisme i crítica literària. Ha rebut el premi Senyoriu d’Ausiàs March de poesia pel llibre Laura (1992), el Marià Manent amb Sarajevo (1996) i el Ciutat d’Elx amb Èpica per a infants (2000). Col·labora habitualment en les pàgines d’opinió del periòdic Levante-emv

dilluns, 14 de desembre del 2020

El millor homenatge a les llibreries de tota la vida

Presentació de "Maruc i el fantàstic món de les llibreries" a Algemesí (dissabte 19 de desembre, a les 11.30 h, a la Biblioteca Pública Municipal)

Argument del llibre:

A Maruc li encanten els llibres. Des de ben menuda, els pares sempre li han llegit contes, narracions, poemes… de dia, i també a la nit. Abans de dormir, la mare o el pare sempre tenen un conte a mà, o dos, o tres, o quatre… Tots els que ella vol i més! Li encanten els llibres, a Maruc. Per això, de tant en tant visita una llibreria diferent, per comprar algun llibre i fer-se una bona biblioteca personal. I vol ser llibretera!
Maruc sap que llegint viatgem sense haver de desplaçar-nos, descobrim èpoques i llocs desconeguts, aprenem a pensar, a ser crítics amb la vida i alhora tolerants amb els altres. De la mà de Maruc, el personatge que apareix en cadascun dels dotze contes d’aquest recull, ens endinsem pel fantàstic món de les llibreries. Voleu descobrir aquest món? Ens hi acompanyeu?  

Edició a cura de Maria Calvo
Il·lustracions de Toni EspinarGustavo Darío i Violeta Espinar Alemany
Pròleg d'Anna Moner.
I amb la participació de dotze escriptores i escriptors valencians excepcionals: Xavier Aliaga, Carles Barquero, Maria Calvo, Isabel Canet Ferrer, Carles Cano, Laia Fontana, Aina Garcia-Carbó, Francesc Gisbert, Susanna Lliberós, Lliris Picó, Jovi Seser i Vicent Usó

dimarts, 1 de desembre del 2020

Per regalar, demana tres desigs... llibres infantils il·lustrats

Tres editorials llancen una campanya conjunta en favor del llibre infantil il·lustrat. Són Onada Edicions, Edicions del Bullent i Lletra Impresa Edicions. Les tres han apostat per tres títols ben divertits i imaginatius, que a més a més són reivindicatius i miren d’esborrar alguns tòpics. Amb el lema “DEMANA TRES DESIGS” ja corren per les llibreries tant els llibres com un cartell dissenyat per a l’ocasió.

Així, Edicions del Bullent recomana Pandora du sort, un àlbum il·lustrat de Paco Esteve i il·lustracions de Gemma Aguasca. Es tracta d’un llibre que conta la història d’una gata una miqueta supersticiosa, Pandora, que viu sola per carrers i teulades. Somia viure amb algú, però és negra i hi ha gent que pensa que els gats negres duen mala sort... Un conte que no vol que es discrimine a ningú i ens anima a veure el món de manera positiva.

El monstre Menjapobles és una proposta d’Onada Edicions guardonada amb el VI Premi internacional d’Àlbum infantil il·lustrat Ciutat de Benicarló. Il·lustrat i escrit conjuntament per Marta Moreno i Sébastien Dethise, conta la historia d’un monstre que surt cada dia del seu amagatall per menjar-se tot el que troba pel camí: cases, bicicletes, gats, cadires... Però una nena molt creativa farà tots els possibles per derrotar la bèstia. 

Finalment, Lletra Impresa Edicions publica Maruc i el fantàstic món de les llibreries, un recull de dotze contes infantils escrits per Xavier Aliaga, Carles Barquero, Isabel Canet Ferrer, Carles Cano, Maria Calvo, Laia Fontana, Aina Garcia-Carbó, Francesc Gisbert, Susanna Lliberós, Lliris Picó, Jovi Seser i Vicent Usó. Històries fantàstiques per gaudir dels llibres i per estimar-se les llibreries de tota la vida. Amb pròleg d’Anna Moner i il·lustracions del polifacètic artista i muralista Toni Espinar.

Amb aquesta iniciativa conjunta, Lletra Impresa Edicions, Edicions del Bullent i Onada Edicions aposten per tres llibres il·lustrats atrevits, diferents i molt divertits. Tres propostes especialment atractives i molt oportunes per aquest Nadal que de segur agradaran a tota la xicalla, i també als més grans. Perquè un llibre és un desig que paga la pena fer realitat en forma de regal. No creieu? 

dilluns, 23 de novembre del 2020

Lletra Impresa a la 36a Fira del Llibre de Castelló

Aquest any, de forma excepcional per la situació d’alerta sanitària creada per la COVID-19, la Fira del Llibre de Castelló tingrà lloc a les llibreries. Per tant no hi haurà un espai de venda a la plaça de Santa Clara, com és habitual, sols un punt d’informació de la Fira. La venda de llibres es realitzarà en les llibreries del Gremi participants, tant a la Ciutat de Castelló com a les llibreries situades a poblacions de la província. S’han organitzat diverses activitats de promoció del llibre i la lectura en les llibreries, en altres espais i a través de plataformes d’internet.

En aquesta 36a edició Lletra Impresa Edicions participarà amb dues presentacions:

- (Presentació familiar) Maruc i el fantàstic món de les llibreries. A càrrec de Vicent Usó, Aina Garcia-Carbó i Susanna Lliberós, coautors del llibre, i Mercè Climent, editora. Casino Antic  de Castelló. 12 h.

- (Presentació/entrevista) Mónica Oltra o el compromís. A càrrec de Tomàs Escuder, autor del llibre, i Juli Capilla, editor. Llibreria Babel, 19 h.

Al web de la Fira podeu trobar tota la informació www.firallibrecastello.es

dijous, 12 de novembre del 2020

Dotze veus valencianes per a celebrar el Dia de les Llibreries


Aquest 13 de novembre, Dia de les Llibreries, es publica Maruc i el fantàstic món de les llibreries (Lletra Impresa Edicions), un recull de dotze contes en favor de les llibreries i dels professionals que hi treballen.

Tothom hi està d’acord: la lectura és un bé immaterial de la humanitat. Els llibres ens fan lliures. Però, on podem adquirir els millors llibres? Sens dubte, a les llibreries. Perquè les persones que hi treballen ─llibreteres i llibreters─, a més d’aplicar criteris professionals en la seua feina, ens coneixen una mica i saben què és el que més ens agrada o el que més ens convé en cada moment. Amb aquesta premissa de defensa de les llibreries, s’han reunit dotze veus destacades de la narrativa valenciana actual i han creat dotze històries ambientades en diverses llibreries d’arreu de la geografia valenciana. El volum es diu Maruc i el fantàstic món de les llibreries i aplega contes de Xavier Aliaga (Xàtiva), Carles Barquero (Elx), Maria Calvo (Alzira), Isabel Canet Ferrer (Gandia), Carles Cano (Paiporta), Laia Fontana (Algemesí), Aina Garcia-Carbó (Benicarló), Francesc Gisbert (Alcoi), Susanna Lliberós (Vila-real), Lliris Picó (Sant Joan d’Alacant), Jovi Seser (Dénia) i Vicent Usó (Castelló). El volum ha estat editat per la professora de valencià i escriptora Maria Calvo i compta amb un pròleg d’Anna Moner. Les il·lustracions són del muralista i artista polifacètic Toni Espinar, que ha comptat amb la col·laboració dels seus fills Gustavo Darío i Violeta Espinar Alemany.     

De la mà de Maruc, el personatge que apareix en cadascun dels dotze contes del recull, ens endinsem per algunes de les llibreries més emblemàtiques i atractives del nostre territori, i per altres que desconeixem totalment. Voleu descobrir-les? Ens hi acompanyeu? Un llibre que reivindica el paper dels professionals de les llibreries, un sector cultural en crisi permanent que s’ha vist amenaçat, encara més, durant la pandèmia i que pateix, des de fa anys, la competència ─no sempre lleial─ de les grans superfícies i la voracitat de plataformes de dubtosa legitimitat que operen a través d’Internet.    

dijous, 5 de novembre del 2020

“Vides on the rocks”: llibres frescos d’assaig per a pensar un país (o per a un país que pensa)

Quatre editorials valencianes llancen una campanya conjunta de llibres d’assaig de caràcter biogràfic i divulgatiu.

Sota el lema “Vides on the rocks”, les editorials valencianes Vincle Editorial, Onada Edicions, Edicions del Bullent i Lletra Impresa Edicions acaben de llançar una campanya de lectura de llibres d’assaig de caràcter biogràfic, vides i dietaris protagonitzats per personalitats insignes del nostre país. 

Així, Vincle Editorial acaba de publicar La meva cambra més estimada, de Lluís del Romero Sánchez-Cutillas i il·lustracions d’Aitana Carrasco. El llibre és una apassionada evocació de la biblioteca de Carmelina Sánchez-Cutillas ─la particular habitació pròpia, en al·lusió a Virginia Woolf─ des de la qual Sánchez-Cutillas va escriure una obra immensa, entre narrativa, novel·la, poesia i treballs d’investigació sobre la història i la literatura valencianes. Una aproximació íntima i interesantíssima a la figura i obra d’una escriptora fonamental de la literatura valenciana del segle passat. 

Onada Edicions trau a la llum No moriré mai. Biografia d’Eduard Punset, Premi Ciutat de Benicarló de Narrativa Memorialística, a cura de Genís Sinca. El recorregut fascinant per la vida del famós divulgador científic Eduard Punset, un dels personatges més sorprenents del panorama televisiu i cultural del darrer terç del segle xx. Mediàtic i gran difusor de la ciència, carismàtic i amb un do natural per la paraula, Punset va desenvolupar una llarga i variada tasca professional en diferents àmbits. A més de polític, va fer de representant econòmic per al Fons Monetari Internacional, de conseller de finances del president Josep Tarradellas i de ministre d’Adolfo Suárez.       

Per la seua part, Edicions del Bullent publica L’home impacient, un conjunt de diaris amb el qual Antoni Martí Monterde va ser guardonat amb el Premi d’Assaig Josep Vicent Marqués dels Ciutat de València. Antoni Martí Monterde va començar a escriure aquests papers en el moment que va abandonar València, on se sentia desplaçat, i s’instal·la a Barcelona. Llibres, espais, records, oblits, Cafès, constitueixen la trama d’un assaig narratiu en forma de diari sense dates, en què ressonen les potents veus de J. V. Foix, Joan Fuster i Josep Pla. Una meditació sobre el significat d’anar-se’n i preguntar-se si la vida no és una andana de per vida, un lloc d’on estar sempre anant-se’n. 

Finalment, Lletra Impresa Edicions publica Mónica Oltra o el compromís, del sociòleg i escriptor Tomàs Escuder. Es tracta de la primera biografia autoritzada sobre Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Mónica Oltra és una de les persones de més transcendència política de les dues darreres dècades al País Valencià. Una persona que fins i tot ha transcendit les fronteres administratives valencianes, per tal com és coneguda a tot l’Estat. Una persona mediàtica, sens dubte. El llibre inclou un pròleg de Gustau Muñoz, un epíleg de Miquel Real, dues conferències inèdites i articles de la mateixa vicepresidenta sobre diverses qüestions claus de la seua política i gestió de govern.

Les quatre obres proposades reflecteixen l’objectiu d’aquestes editorials independents valencianes de reprendre les línies de publicacions amb temes actuals i atractius, després d’un any molt complicat i a l’espera que es puga normalitzar la situació en els pròxims mesos. Aquesta campanya per les lectures biogràfiques de qualitat també aspira a ser un revulsiu perquè el públic confie de nou en les llibreries valencianes com a espais segurs de consum literari.

Presentació de la novel·la Vidres en la moqueta, de Rafa Gomar, a Gata (6 de novembre, divendres, 19.30 h, a la Biblioteca Municipal Carme Miquel)

 

Quan el dolor esdevé una oportunitat per a estimar 

Feia deu anys que Rafa Gomar no publicava una novel·la, des d’Andròmines (2009), amb la qual va obtenir el XXXVIII Premi Octubre Andròmina de narrativa. En aquest temps, però, l’incansable escriptor de Gandia no ha deixat de publicar: dietaris, poesia, reculls de contes... Ara, amb Vidres en la moqueta, publicat per Lletra Impresa Edicions, indaga en l’amor com una oportunitat a partir del dolor patit pels protagonistes. En la novel·la tres matrimonis fan un viatge de cinc dies en un creuer per les aigües del Rin, des d’Amsterdam a Estrasburg. Sota l’aparent placidesa del trajecte i les excursions efectuades a les grans ciutats per on passen, Marta coneix Rasim, un bosnià exiliat de la Guerra dels Balcans que treballa com a cambrer i massatgista al vaixell. Els destins entrecreuats, les paradoxes del passat i les seues concomitàncies com a víctimes, els uniran fermament.

Amb un llenguatge directe i una mirada incisiva, de vegades crua i d’altres lírica, l’autor ens mostra la visió del món d’uns representants paradigmàtics de la burgesia, on predomina l’interès pràcticament exclusiu pels diners i els negocis. La corrupció, la superficialitat, la violència masclista, la guerra, el caràcter extrem i el passat com a alt càrrec del franquisme d’un dels personatges, Víctor Varela, són les altres coordenades on s’emmarca la història. I, tanmateix, Marta i Rasim, enmig d’aquest parany de corruptela i materialisme insidiós, i en la inesperada coincidència que l’atzar els brinda, hi veuen una escletxa on projectar un bri d’esperança i il·lusió. Una novel·la commovedora i intrigant.

Autor:

Rafa Gomar va nàixer a Gandia, a la Safor, i actualment viu entre València i Pego. Va cursar estudis de Magisteri a l’Escola del Professorat d’EGB de València i els de llicenciat en Ciències de l’Educació (Pedagogia) a la Facultat de Filosofia i CC. de l’Educació de València.

La seua trajectòria literària se centra en el gènere narratiu. És autor de tres dietaris, Donato, 2,27 (1988), finalista del VII Premi Joanot Martorell de Gandia; Vianant (El Cep i la Nansa-2007), els quals han estat antologats.

A més a més ha publicat cinc llibres de contes: Legítima defensa (1991), Premi Víctor Català i Premi dels Escriptors Valencians; Viure al ras (2000); Batecs (2004), XXXIX premi Recull de narrativa “Joaquim Ruyra”; Exercicis respiratoris (2005) i Bé, perdona’m però estan esperant-me (2014).

També és l’autor de tres novel·les: En blanc i negre (1995), Rin (2004) i Andròmines (2009), que va obtenir el XXXVIII Premi Octubre Andròmina de narrativa.

A més a més ha col·laborat en revistes com ara: Papers de Cultura, Boom, Saó, El Temps, Caràcters, Serra d’Or o L’Aiguadolç, entre altres.

divendres, 30 d’octubre del 2020

Josep Antoni Fluixà recomana ‘Diu que diuen...’, del polifacètic escriptor barceloní Miquel-Lluís Muntané



Amb Diuen que diuen... de Miquel-Lluís Muntané, Lletra Impresa, la jove i dinàmica editorial capitanejada per Mercè Climent i Juli Capilla, inicia una nova col·lecció, «Picoretes», destinada a lectors infantils. I ho fa d’una manera excel·lent, amb un llibre ben editat i il·lustrat amb la gràcia del dibuix acurat i la vivacitat de colors de Rosanna Crespo, una de les nostres millors dibuixants. Una combinació que culmina amb un text d’una innegable qualitat literària. L’autor ens ofereix dotze històries amb una estructura que recorda la millor narrativa de tradició oral, però que Miquel-Lluís Muntané actualitza amb la introducció d’un narrador inicial que ens presenta els personatges i que, sovint, és testimoni dels fets ocorreguts. Un llibre, en definitiva, de lectura àgil i molt divertit amb cocodrils que canten, fantasmes porucs, formigues castelleres, núvols avorrits, grills que volen veure la mar i moltes altres històries.

 

Josep Antoni Fluixà

Fundació Bromera per al Foment de la Lectura

dimecres, 28 d’octubre del 2020

DIARI ÍNTIM D'UN EDITOR A LA PLAÇA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA

Un altre dels llibres que presentarem a la Plaça del Llibre de València serà Diari íntim d'un editor d'Ouyang Yu, amb traducció al català de Jorge Salavert. Serà dissabte 31 d'octubre a les 17.20h. En els vídeos, Mercè Climent i Juli Capilla, editors de Lletra Impresa Edicions, ens expliquen què trobarem en aquesta novel·la eròtica tan suggerent.



dimarts, 27 d’octubre del 2020

Antoni Garcia-Oliver ens parla d'El regrés

Antoni Garcia-Oliver, ens parla de la seua novel·la El regrés, que presentarà a la Plaça del Llibre de València el pròxim divendres 30 d'octubre com ja vam anunciar en l'entrada anterior. 

dilluns, 26 d’octubre del 2020

Presentació de la novel·la ‘El regrés’ a la Plaça del Llibre de València (30 d’octubre, divendres, 20.00 h)

 La presentació comptarà amb la presència de:

 

Marc Candela, professor i portaveu de STEPV

Antoni Garcia-Oliver, autor del llibre




 

Antoni Garcia-Oliver novel·la l’expulsió dels moriscos de terres valencianes

 

Segurament, és un dels capítols més transcendents, vergonyants i alhora emotius de la història dels valencians. L’expulsió dels moriscos va ser un dels intents programàtics de genocidi cultural i de neteja ètnica més destacats i no prou conegut ─ni molt menys reconegut─ entre nosaltres, les conseqüències del qual, tanmateix, van ser devastadores des del punt de vista econòmic, demogràfic i sentimental. Per als valencians va constituir un trasbals del qual ens vam anar recuperant molt a poc a poc.

És amb aquest rerefons històric, ben documentat i fonamentat, que Antoni Garcia-Oliver ha bastit una trama novel·lesca àgil, dinàmica, emotiva i escrita amb pulcritud. El regrés narra la història de la família dels Abencomeix, obligada a abandonar les seues possessions i a marxar de la que havia estat la seua terra durant segles, arran del decret d’expulsió dels moriscos, el 1609. Una família que, a pesar de la repressió i de l’estigmatització dels antics musulmans de Xarq al-Àndalus, hi va reeixir i va poder acumular una fortuna considerable. Poc abans de l’exili, els Abencomeix prenen la determinació de soterrar els seus béns, sabedors que si se’ls emporten a Algèria els perdrien per sempre en mans de les autoritats cristianes. Uns anys després, Jaie, el petit dels Abencomeix, decideix tornar al seu país natal per tal de recuperar el tresor familiar amagat secretament al Penyal de l’Esparver. Però aquest viatge de tornada li depara una sorpresa inesperada que trasbalsarà de dalt a baix el seu propòsit i capgirarà per complet la història personal i familiar.

 

AUTOR

 

Antoni Garcia-Oliver va nàixer a Beniopa (la Safor) en 1949. Llicenciat en Llengua i Literatura per la Universitat de Barcelona, va ser professor de l’ICE i de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i d’ensenyament mitjà. Ha col·laborat com a corrector en diverses revistes, novel·les i poemaris. I ha exercit d’empresari durant una quinzena d’anys. El regrés és la seua primera novel·la.

divendres, 16 d’octubre del 2020

Presentació del llibre ‘Mónica Oltra o el compromís’, de Tomàs Escuder (Plaça del Llibre de Castelló, 17 d’octubre, dissabte, a les 13.00 h)


Mónica Oltra o el compromís
, de Tomàs Escuder, és una biografia assagística a propòsit de Mónica Oltra, l’actual vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Sens dubte, una de les persones de més transcendència política de les dues darreres dècades al País Valencià.

Amb pròleg de Gustau Muñoz i epíleg de Miquel Real, el llibre fa un recorregut per la vida de Mónica Oltra i inclou dues conferències inèdites i articles sobre diverses qüestions socials claus en la seua política i gestió de govern.

Pel seu compromís social, per la seua mentalitat moderna i resolutiva, constructiva i pràctica, coherent i innovadora; per la seua capacitat aglutinadora i transversal, valencianista, inclusiva i integradora, Mónica Oltra ha esdevingut un referent inexcusable i un model de govern, sempre al servei de la gent. És, sens dubte, una de les figures cabdals que van fer possible el capgirament necessari del govern de la Generalitat Valenciana, del qual a hores d’ara n’és un component fonamental.

En el seu període d’oposició va fer una tasca impagable de denúncia de la corrupció política i mediàtica. I com a vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra ha demostrat que es pot governar d’una altra manera, ser honesta políticament i vetlar, per damunt de tot, pels interessos col·lectius, per la dignificació de les persones, per l’autogovern, per un finançament just i pels drets històrics i nacionals de les valencianes i dels valencians. En definitiva, pel bé de tot el poble.

Autor:

Tomàs Escuder Palau va nàixer l’any 1946 a Castelló. Els seus compromisos socials i polítics el defineixen tant com la seua afició per l’alpinisme i pel mar. Va estudiar Administració d’Empreses i Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid i Antropologia a la Sorbona de París. Ha estat traductor de l’alemany i del francès i es va dedicar a diversos treballs burocràtics. Ha escrit i publicat diverses biografies, llibres de viatges, narracions i contes i també col·laboracions en revistes i diaris. 

17 d’octubre, a les 13.00 h, a la Plaça del Llibre de Castelló (Plaça Santa Clara). Amb la presència del senador per Compromís, Carles Mulet, i de l’autor de l’obra, Tomàs Escuder

dilluns, 12 d’octubre del 2020

Presentació de la novel·la ‘El regrés’ a Bellreguard (15 d’octubre, dijous, 20.00 h)

 


Antoni Garcia-Oliver novel·la l’expulsió dels moriscos de terres valencianes

Segurament, és un dels capítols més transcendents, vergonyants i alhora emotius de la història dels valencians. L’expulsió dels moriscos va ser un dels intents programàtics de genocidi cultural i de neteja ètnica més destacats i no prou conegut ─ni molt menys reconegut─ entre nosaltres, les conseqüències del qual, tanmateix, van ser devastadores des del punt de vista econòmic, demogràfic i sentimental. Per als valencians va constituir un trasbals del qual ens vam anar recuperant molt a poc a poc.

És amb aquest rerefons històric, ben documentat i fonamentat, que Antoni Garcia-Oliver ha bastit una trama novel·lesca àgil, dinàmica, emotiva i escrita amb pulcritud. El regrés narra la història de la família dels Abencomeix, obligada a abandonar les seues possessions i a marxar de la que havia estat la seua terra durant segles, arran del decret d’expulsió dels moriscos, el 1609. Una família que, a pesar de la repressió i de l’estigmatització dels antics musulmans de Xarq al-Àndalus, hi va reeixir i va poder acumular una fortuna considerable. Poc abans de l’exili, els Abencomeix prenen la determinació de soterrar els seus béns, sabedors que si se’ls emporten a Algèria els perdrien per sempre en mans de les autoritats cristianes. Uns anys després, Jaie, el petit dels Abencomeix, decideix tornar al seu país natal per tal de recuperar el tresor familiar amagat secretament al Penyal de l’Esparver. Però aquest viatge de tornada li depara una sorpresa inesperada que trasbalsarà de dalt a baix el seu propòsit i capgirarà per complet la història personal i familiar.

AUTOR

Antoni Garcia-Oliver va nàixer a Beniopa (la Safor) en 1949. Llicenciat en Llengua i Literatura per la Universitat de Barcelona, va ser professor de l’ICE i de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i d’ensenyament mitjà. Ha col·laborat com a corrector en diverses revistes, novel·les i poemaris. I ha exercit d’empresari durant una quinzena d’anys. El regrés és la seua primera novel·la.

dissabte, 10 d’octubre del 2020

Una alenada d’oxigen: 'Poesia completa. Cartes a Fernando Pessoa', de Mário de Sá-Carneiro

 


Els portuguesos saben el que fan i estimen allò que tenen. Mário de Sá-Carneiro (Lisboa, 1890–París 1916) és un poeta molt evocat i present en la societat actual portuguesa, tant en els cercles literaris, com a les escoles i en els mitjans de comunicació. El seu llegat poètic no amaga risc, dolor ni voluntat trencadora. Aquesta edició en portuguès i català, a càrrec de l’editorial valenciana Lletra Impresa, és clau per a donar-lo a conéixer als nostres lectors.

Les traduccions literàries ens parlen de la salut d’una llengua i d’una societat. Suposen un pont que ens connecta amb altres cultures en un viatge d’anada i tornada; un signe de benestar cultural, lingüístic i literari darrere del qual hi ha inquietuds personals i literàries fructíferes, com és el cas dels editors que aposten per les bones traduccions.

Exceptuant alguns poemes esparsos difícils de trobar, abans d’aquesta no existia cap traducció catalana dels versos de Mário de Sá-Carneiro. Era una ocasió per a donar una alenada d’oxigen a la nostra llengua i la nostra cultura amb la visió poètica d’aquest gran poeta. Una visió que Vicent Berenguer, traductor de l’obra, ha copsat amb elegància i sensibilitat, tot enfrontant-se als poemes aliens, reinterpretant-los i abocant-los a la nostra llengua, tractant de salvar les imatges, les metàfores possibles i fins i tot la rima quan ha pogut ser, com ell diu. No debades la publicació de Poesia completa. Cartes a Fernando Pessoa, de Mário de Sá-Carneiro va estar distingida el 2018 amb el Premi Liberisliber Lira de poesia a Besalú (Girona).

Amb aquesta alenada enriquidora ens arriba, doncs, la poesia completa d’aquest gran escriptor lusità: poemes d’amor, existencialistes, avantguardistes, poesia provocadora i arriscada, i amb ella, una selecció acurada de la correspondència que va mantenir des de París i alguna altra destinació circumstancal amb el seu gran amic Fernando Pessoa.

Sá-Carneiro –que havia viatjat a la capital de les avantguardes artístiques en fugida del provincialisme portuguès i amb el propòsit de continuar els seus estudis a la Sorbona– no hi va trobar tampoc consol. Ni el cosmopolitisme, ni l’ebullició artística, ni la vida literària i bohèmia dels cafés parisencs van omplir l’ànima esquinçada del poeta, i així ho contava al seu amic.

Aquestes cartes –espill que ens retorna el personatge bohemi, burgés, infeliç i decadent que va ser Sá-Carneiro– reflecteixen també la seua genialitat poètica i l’angoixa que hi havia darrere de cada poema i que el va dur a acabar amb la seua vida quan tenia vint-i-sis anys. A més a més, són un testimoni valuós per a conéixer i entendre millor un moment literari de trencament i rebuig de formes i clixés tradicionals, un temps d’efervescència creativa, artística i literària, reflectida en projectes com ara la revista Orpheo, fundada a Lisboa per Sá-Carneiro, Pessoa i José de Almada Negreiros.

En aquestes missives, sobretot, queda palesa la complicitat personal i poètica entre Sá-Carneiro i Pessoa, a qui escrivia compulsivament per a demanar-li consell, ajuda logística, i sobretot, comprensió per al seu desassossec. Un desassossec que va acabar amb ell, però no amb la seua veu.

Lourdes Toledo: La Veu dels Llibres, 10 d'octubre de 2020. 

https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/40481/alenada-oxigen-poesia-completa-cartes-a-fernando-pessoa-mario-sa-carneiro

dimecres, 7 d’octubre del 2020

Arriba la primera biografia de Mónica Oltra

Mónica Oltra o el compromís, de Tomàs Escuder, és una biografia assagística a propòsit de Mónica Oltra, l’actual vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Sens dubte, una de les persones de més transcendència política de les dues darreres dècades al País Valencià.

Amb pròleg de Gustau Muñoz i epíleg de Miquel Real, el llibre fa un recorregut per la vida de Mónica Oltra i inclou dues conferències inèdites i articles sobre diverses qüestions socials claus en la seua política i gestió de govern.

Pel seu compromís social, per la seua mentalitat moderna i resolutiva, constructiva i pràctica, coherent i innovadora; per la seua capacitat aglutinadora i transversal, valencianista, inclusiva i integradora, Mónica Oltra ha esdevingut un referent inexcusable i un model de govern, sempre al servei de la gent. És, sens dubte, una de les figures cabdals que van fer possible el capgirament necessari del govern de la Generalitat Valenciana, del qual a hores d’ara n’és un component fonamental.

En el seu període d’oposició va fer una tasca impagable de denúncia de la corrupció política i mediàtica. I com a vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra ha demostrat que es pot governar d’una altra manera, ser honesta políticament i vetlar, per damunt de tot, pels interessos col·lectius, per la dignificació de les persones, per l’autogovern, per un finançament just i pels drets històrics i nacionals de les valencianes i dels valencians. En definitiva, pel bé de tot el poble.

Autor:

Tomàs Escuder Palau va nàixer l’any 1946 a Castelló. Els seus compromisos socials i polítics el defineixen tant com la seua afició per l’alpinisme i pel mar. Va estudiar Administració d’Empreses i Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid i Antropologia a la Sorbona de París. Ha estat traductor de l’alemany i del francès i es va dedicar a diversos treballs burocràtics. Ha escrit i publicat diverses biografies, llibres de viatges, narracions i contes i també col·laboracions en revistes i diaris. 

La primera presentació del llibre tindrà lloc el proper 17 d’octubre, a les 13.00 h, a la Plaça del Llibre de Castelló (Plaça Santa Clara), i comptarà amb la presència del senador per Compromís Carles Mulet i de l’autor de l’obra, Tomàs Escuder.



dissabte, 26 de setembre del 2020

Lletra Impresa Edicions torna al Liberisliber de Besalú!

Per tercer any consecutiu Lletra Impresa Edicions participa a Liberisliber, la Fira del Llibre de Besalú. Enguany, el Liberisliber aplega 65 editorials i llibreries independents de tot l’Estat, la majoria en llengua catalana. La Fira arriba ja a l’onzena edició i tindrà lloc a Besalú el cap de setmana del 3 i 4 d’octubre.       

Pel que fa a Lletra Impresa Edicions, és un privilegi i una il·lusió participar en aquesta fira un altre cop. Els editors i també escriptors Mercè Climent i Juli Capilla aprofitaran l’oportunitat per oferir algunes peces claus del seu catàleg, i algunes novetats recents, entre altres:

· Diari íntim d’un editor, de l’escriptor xinès Ouyang Yu, traduït per Jorge Salavert. [narrativa] Novetat!

·  Vidres en la moqueta, de Rafa Gomar. [novel·la] Novetat!

· Mónica Oltra o el compromís, de Tomàs Escuder, amb pròleg de Gustau Muñoz, epíleg de Miquel Real i textos inèdits de Mónica OltraNovetat! [biografia - assaig]

·  El regrés, d’Antoni Garcia-Oliver [juvenil] Novetat!

· Cotonet i les cinc carlotes, d’Irene Verdú i il·lustracions de Daniel García Moragues [infantil] Novetat!




I a més a més, dos llibres de luxe reconeguts al Liberisliber de les edicions anteriors:

·         Després de l’amor, de l’escriptor indi Subash Jaireth, traduït per Jorge Salavert. [novel·la] Finalista Premi Liberisliber de narrativa 2019!

·         Mário de Sá-Carneiro: Poesia completa. Cartes a Fernando Pessoa, traducció i edició a cura de Vicent Berenguer. [poesia - correspondència] Premi Liberisliber Lira de poesia 2018!


 

Lletra Impresa Edicions: lletraimpresa.com 

Tot sobre el Liberisliber ací: liberisliber.com

 

dissabte, 12 de setembre del 2020

Lourdes Toledo destaca la qualitat de la novel·la ‘Vidres en la moqueta’, de Rafa Gomar


Lourdes Toledo: “diria que Gomar ha consolidat un quefer narratiu de pes” 

L’escriptora i periodista Lourdes Toledo ha subratllat al suplement ‘Posdata’ del diari Levante-emv la qualitat de Vidres en la moqueta (Lletra Impresa Edicions), de Rafa Gomar, un escriptor de llarga trajectòria, guanyador d’alguns dels premis més destacats de la literatura catalana, com ara el Víctor Català, l’Andròmina de narrativa dels Premis Octubre i el Soler i Estruch de narrativa curta, entre molts altres.  

Toledo assegura, a propòsit de de la novel·la de Gomar, que “Des del primer moment els personatges i els escenaris tenen força i són creïbles. Els diàlegs flueixen i aconsegueixen allò que sospite és un dels propòsits de Gomar: que alguns dels personatges ens resulten antipàtics, espessos, perquè realment ho són. I que, en canvi, mostrem com a lectors certa compassió i simpatia per les ‘víctimes’ del relat”.

A la novel·la de Rafa Gomar, Vidres en la moqueta, tres matrimonis fan un viatge de cinc dies en un creuer per les aigües del Rin, des d’Amsterdam fins a Estrasburg. Sota l’aparent placidesa del trajecte i les excursions efectuades a les grans ciutats per on passen, Marta coneix Rasim, un bosnià exiliat de la Guerra dels Balcans que treballa com a cambrer i massatgista al vaixell. Els destins entrecreuats, les paradoxes del passat i les seues concomitàncies com a víctimes, els uniran fermament...

Ací hi ha la ressenya completa:




dimecres, 9 de setembre del 2020

Lletra Impresa Edicions a la Setmana del Llibre en Català

Des d’avui fins al diumenge se celebra la Setmana del Llibre en Català a Barcelona. Des de Lletra Impresa Edicions exposarem els nostres llibres a la caseta 56, incloent-hi, és clar, les darreres novetats:

·         Vidres en la moqueta, de Rafa Gomar. Un creuer pel Rin, des d’Amsterdam a Estrasburg, en què els seus protagonistes, Marta, una dona que ha patit maltractaments psicològics per part del seu home, i Rasim, un excombatent de la Guerra dels Balcans que va patir tortures, es troben atzarosament en una cruïlla inusitada i sentimental.  

·         Diari íntim d’un editor, de l’escriptor australià d’origen xinès Ouyang Yu, traduït per Jordi Salavert. Una novel·la eròtica, sí, però molt més que això; perquè l’autor aprofita per destil·lar tot de reflexions al voltant de l’amor i del sexe. Una novel·la que estableix també un diàleg obert amb la filosofia de tradició oriental (Su Shi, Mao, Li Bai, Ihara Saikaku) i amb alguns clàssics de la literatura occidental (el Marquès de Sade, Nabókov, Montaigne, Beckett, Cioran, Maugham i Bolaño).

·         El regrés, d’Antoni Garcia-Oliver. Una novel·la que narra la història de la família dels Abencomeix, obligada a abandonar les seues terres arran del decret d’expulsió dels moriscos, el 1609. Però un dels Abencomeix tornarà d’estranquis a casa seva amb la intenció de recuperar el tresor ocult en un amagatall. Una tornada que li depararà no poques sorpreses i una dona que li canviarà la vida.  

·         Coronet i les cinc carlotes, amb text d’Irene Verdú i il·lustracions de Daniel García Moragues. Cotonet és un conillet eixerit i rialler. Un dia es troba amb el planter de pastanagues que ha sembrat el seu pare. Però, voldrà compartir-les amb la família o se les menjarà totes? Un llibre que ens ensenya que compartir i ser generosos amb els altres ens fa molt més feliços i ens és infinitament més beneficiós i satisfactori.  

 

Podeu fer una ullada al nostre catàleg en aquest enllaç: lletraimpresa.com