Una mirada crítica, perspicaç i constructiva sobre els problemes i els reptes que assetgen les societats contemporànies
L’escriptor i periodista Antoni Gómez acaba de publicar un recull de 70 articles que van veure la llum al llarg de quinze anys al diari Levante-emv. La vida precària. Cròniques d’un temps d’incertesa (Institució Alfons el Magnànim / Lletra Impresa Edicions) és una antologia d’assajos ben oportuns, tenint en compte la situació actual: com resa el títol, d’absoluta incertesa i provisionalitat. Així, Gómez analitza la nostra realitat des de l’òptica del periodisme i de l’assaig com a referència genèrica literària.
Enmig d’una globalització massa sovint unidireccional i discriminatòria, amb una pandèmia que ha sacsejat completament les societats contemporànies i ha posat en qüestió l’estat de benestar assolit en les darreres dècades, Antoni Gómez mira de traure’n l’aigua clara incidint també en altres perills que, molt abans de la Covid-19, ja ens amenaçaven: el terrorisme gihadista, la crisi dels refugiats i de les grans migracions, el canvi climàtic, l’embranzida del racisme i de la xenofòbia, la intolerància exercida per partits populistes d’extrema dreta, la corrupció política, la inoperància d’institucions internacionals com la Unió Europea, l’ONU, etc.
Amb una mirada lúcida i crítica, un estil pulcre i amable, i un esperit humanista insubornable, els articles d’Antoni Gómez, ara revisats i reconvertits en capítols que formen part d’un tot coherent i ple de sentit, constitueixen cròniques veritablement punyents, actuals i oportunes, de denúncia assossegada i raonable de la realitat, que ens alerten del perill de caure en el pou de la intolerància, l’exclusió i la violència.
L’AUTOR
Antoni Gómez és escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Polítiques del Benestar Social de la Universitat de València. Ha sigut redactor en diferents mitjans d’informació valencians de premsa, ràdio i televisió, entre ells el periòdic Información d’Alacant, Levante-emv de València i el programa Europa al Dia de RTVV. També ha treballat com a professor associat de Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I i com a professor extern del Màster de Benestar Social de la Universitat de València. Ha publicat llibres de poesia, narrativa, periodisme i crítica literària. Ha rebut el premi Senyoriu d’Ausiàs March de poesia pel llibre Laura (1992), el Marià Manent amb Sarajevo (1996) i el Ciutat d’Elx amb Èpica per a infants (2000). Col·labora habitualment en les pàgines d’opinió del periòdic Levante-emv.