dilluns, 30 de maig del 2016

"Capvespre" es presenta aquest dijous, 2 de juny, a Berlín


Madinina lädt Euch zur Präsentation des Romans auf Katalanisch "Capvespre" von Josep Bertomeu Moll. Der Autor selbst wird von seinem Roman erzählen und vorlesen.

"Capvespre" erzählt von einer Gruppe junger Leute in Valencia während den letzten Jahren der Franco Diktatur. Die Freunde sind Augenzeuge und Hauptdarsteller wichtiger Ereignisse dieser Zeit: die 68er Bewegungen in Prag und Paris, der Kalter Krieg, der Widerstand gegen die Diktatur, der Einbruch des neunen Katalanischen Lieds, ... Der politische Kampf, die Entdeckung der Liebe und des Sexes, die Vorfreude auf ein besseres Leben, die Faszination für Literatur, Musik, Kino, ... sind die Vitalzeichen dieser Gruppe junger Leute, die gleichzeitig Gesinnung, aber auch viele Zweifel, zeigen.

-----------


Madinina vos convida a la presentació de la novel·la en català "Capvespre" de Josep Bertomeu Moll. La presentació comptarà amb l'assistència de l'autor que parlarà sobre la seva novel·la i en llegirà alguns passatges.

Capvespre és una novel·la ambientada en la València de les acaballes del franquisme en què els personatges tot just comencen a forjar-se com a adults. Lluís, Pilar, Albert, Júlia, Santiago, Óscar, i d’altres universitaris i amics, són els testimonis i protagonistes alhora d’un temps i d’un país ple d’esdeveniments transcendentals: el Maig francès, la Guerra Freda, la Primavera de Praga, la resistència contra la dictadura, les vagues dels treballadors, la irrupció de la Nova Cançó...
La lluita política, el descobriment de l’amor –i del sexe–, la il·lusió per una vida millor, la fascinació per la literatura, la música, el cinema, etc., constitueixen les constants vitals d’uns joves que mostren moltes conviccions però també molts dubtes.

Per a més informaciò sobre Capvespre podeu visitar el blog de l'editorial LLetra Impresa: http://lletraimpresaedicions.blogspot.de/2016/01/capvespre-de-josep-bertomeu-moll.html

dimecres, 25 de maig del 2016

'Capvespre', de Josep Bertomeu Moll: tal com eren (Xavier Aliaga, El Temps)


XAVIER ALIAGA 25/05/2016
'Capvespre' és el debut tardà però pertinent en la novel·la de Josep Bertomeu Moll (Dénia, 1950). Llibreter, comentarista de llibres i amic de Rafael Chirbes, Bertomeu recupera una novel·la generacional escrita el 1977 i que restà a un calaix durant dècades. Primera i molt notable referència de la jove editorial Lletra Impresa.
Un llibre iniciàtic, que parla dels anys del jovent escrit des de la joventut. Un premi que va quedar desert. Un original que va a parar a un calaix, el purgatori dels llibres que acaben en l'infern de l'oblit o, si hi ha sort, o oportunitat, arriben al cel de la publicació. O al molt dubtós paradís de l'autoedició. Una reescriptura. I una traducció del castellà a un català ric i expressiu. Finalment, una molt apreciable novel·la. Escrita amb voluntat d'estil. I que basteix una panoràmica sobre els avatars d'uns joves antifranquistes a finals de la dècada del 1960 i gairebé tota la següent. Amb molta literaturització, aclareix l'autor, però fruit també de l'experiència directa.

Històries de joves que s'hi incorporen a la lluita contra Franco, però també al dur exercici de viure (i morir), de construir i trencar relacions amoroses o amicals. D'iniciar-se d'una manera maldestre, dolorosa o perillosa, segons els casos. Hi ha les primeres troballes gastronòmiques, el jazz, les lectures: les ideològiques, les d'alimentar els anhels i les altres. El dur exercici de trobar un lloc en el món a una edat en la qual les generacions posteriors a penes s'han de preocupar de divertir-se i trobar un endoll per carregar l'smartphone. I tot això amb una València meravellosament descrita (les parts, segons Chirbes, de més gran volada literària) com a nucli de la narració. València i l'efervescent barri del Carme d'aquells anys.

"He llegit la novel·la amb malenconia, amb un mig somriure, i no poques dosis de vergonya: així va ser aquell temps, així érem nosaltres. Novel·la d'un temps, d'una joventut turmentada, i també d'una ciutat", escrivia Chirbes en una carta a Bertomeu inclosa -amb molt bon criteri- en l'edició. L'insigne escriptor valencià en llengua castellana afegia també que al volum hi ha "ressons del Dos Passos de la trilogia americana", però sobretot del Cortázar de Rayuela. Referències que li comprem. El que no dirà, perquè no li pertocava, és que hi ha molt de Chirbes. Una lectura exhaustiva i profitosa de les seues novel·les. Hi ha la voluntat d'estil, de bastir una escriptura rica, de fer una prosa expressiva. I hi ha la mirada descreguda, àcida, amb lleus concessions amb la ironia.

Un punt de pessimisme reflectit en la part final del llibre, a principis dels 80, quan s'arriba a la transició-transacció a la Democràcia. I uns s'hi adapten. Uns altres no. "No puc deixar de pensar que el nostre món va quedar-se enrere, en la dècada dels seixanta", diu un personatge que, si no vaig errat, fa la reflexió quan encara no ha arribat a la trentena. Desencantats abans del desencant.

Amb aquell material, Bertomeu fa el pas que no va fer Chirbes d'escriure en la seua llengua. I, el que és més important, d'agafar una vella novel·la del calaix, amb la distància que dóna el temps, amb la saviesa d'anys i anys de lectures i noves experiències i visions, per convertir-la en un llibre esplèndid. Molt ben escrit. Lúcid i punyent. El millor influx fins ara de Chirbes en la literatura en català. I havia de ser Josep Bertomeu Moll.

Capvespre
JOSEP BERTOMEU MOLL
Lletra Impresa, 2016
Novel·la, 224 pàgines



diumenge, 22 de maig del 2016

El Príncep preguntador a la llibreria La Gavina de Gandia


Veure actuar Irene Verdú i Maria Martínez sempre és un goig. Ho van tornar a fer dissabte passat, 21 de maig, a la llibreria La Gavina de Gandia, i ens ho vam passar mel amb elles i El Príncep preguntador, el fantàstic personatge que han creat per satisfer la curiositat dels més menudets. 



Tafaner i curiós com els xiquets, li augurem un llarg recorregut i molts llibres al Príncep preguntador. Ara en tenim dos ja, d'exemplars de la sèrie, La Lluna i Els Castells, i paguen molt la pena. Divertits, didàctics, amens i meravellosament il·lustrats per Noèlia Conca, fan les delícies dels infants, i també dels majors. I a més, ofereixen una representació teatral molt simpàtica, amb la participació activa del públic, que es converteix en espectador i alhora actor de la funció, fent de prínceps, de princeses, d'astronautes, de Sol i de Lluna! Mireu, si no, el pare que hi ha amagat darrere de la disfressa solar:




No us podeu perdre cada espectacle d'El Príncep preguntador. Els llibres són també una delícia.      

diumenge, 15 de maig del 2016

Presentacions de Capvespre a Xàtiva i Xàbia, i d'El Tio de la Porra a Algemesí


Aquest final de setmana ha estat intens per a l'editorial. Sobretot per a Capvespre, que ha recalat en dos ports del país importantíssims: Xàtiva, a l'interior, i Xàbia, a la Marina. Va ser dijous quan vam presentar la novel·la de Josep Bertomeu Moll a la ciutat de Raimon. I ho vam fer Mercè i jo, que som els editors d'aquesta esplèndida novel·la contextualitzada en les darreres fuetades del franquisme. No havíem fet servir aquesta fórmula però va anar molt bé. Si més no, nosaltres en vam quedar molt satisfets, i suposem que també el públic assistent, com deduïm dels somriures i de les complicitats que van anar desplegant al llarg de l'entrevista que li vam fer en directe a Josep. La lectura, precisa i sentida, que Mercè va fer d'alguns fragments inoblidables de la novel·la va ser també un encert. Agraïm la generositat dels lectors assistents. I també la de Pepe, de la llibreria La Costera. I, com no, la presència i intervenció assenyada i intel·ligent de Toni Cucarella: un luxe d'escriptor, i de persona.


A Xàbia, divendres, no hi vam poder assistir perquè simultàniament presentàvem El Tio de la Porra a la llibreria Samaruc d'Algemesí. Però Josep ens va informar que s'hi van aplegar una vintena de persones, algunes de les quals ja s'havien llegit el llibre, la qual cosa va propiciar un debat i una interacció amb el públic ben profitosa i engrescadora. (A la foto, d'esquerra a dreta, Llúcia Signes, bibliotecària; Quico Moragues, regidor de Cultura de Xàbia; Josep Bertomeu Moll i Mar Reus, tècnica lingüística).


Com hem dit adés. divendres vam presentar a Algemesí El Tio de la Porra. Que bé que ho vam passar a la meravellosa llibreria Samaruc d'Algemesí!!! Mentre contava el Tio de la Porra a uns xiquets encantadors i uns pares genials, Toni Cabo anava dibuixant sobre el llenç. Vam explicar d'on ve la tradició del Tio de la Porra, típica de la Safor: Gandia, Bellreguard, Oliva i Ador, principalment. Una tradició que ja comença a ser coneguda gràcies a Lletra Impresa Edicions. Done les gràcies a Enri, de la llibreria Samaruc, i també als assistents. Vam riure molt. Vam fruir més encara. Ens vam deixar portar per la imaginació i vam gaudir com autèntics infants. Perquè d'això es tracta, de no perdre mai el xiquet que tenim dins.      



divendres, 13 de maig del 2016

S'INAUGURA EL CAPVESPRE

Reportatge de l'escriptor i editor Manel Alonso i Català per a la revista Lletres Valencianes, on parla del naixement de Lletra Impresa Edicions i dels seus primers llibres.

dijous, 12 de maig del 2016

ACTES LITERARIS DE LA SETMANA

Dos actes literaris, ben diferents, per a aquesta setmana: 

Dijous, 12 de maig presentarem la novel·la Capvespre de Josep Bertomeu Moll a la llibreria La Costera de Xàtiva. Per fer-ho una miqueta diferent hem preparat una entrevista oberta amb l'autor i oferirem una lectura d'alguns fragments emblemàtics del llibre. 


Divendres, 13 de maig, oferirem a les xiquetes i xiquets d'Algemesí un contacontes ben divertit i ple de sorpreses al voltant del personatge principal del llibre escrit per Juli Capilla i il·lustrat per Toni Cabo: El Tio de la Porra. Serà a les 18.00h a la llibreria Samaruc. 


També el divendres 13 de maig, però a les 20.00h, es presentarà la novel·la "Capvespre" a la Casa de la Cultura de Xàbia. L'acte estarà presentat per Mar Reus, tècnica lingüística i per Llúcia Signes, bibliotecària, i comptarà amb la presència de l'autor, Josep Bertomeu Moll.

dilluns, 9 de maig del 2016

PURI NAYA ENTREVISTA LES AUTORES D'EL PRÍNCEP PREGUNTADOR


Hui, la periodista Puri Naya ha entrevistat per a Tele7Safor i Ràdio Ser Gandia a Irene Verdú i Maria Martínez, les autores i creadores, juntament amb Noèlia Conca, de la col·lecció de llibres "El Príncep preguntador".

diumenge, 8 de maig del 2016

EL PRÍNCEP PREGUNTADOR VISITA EL CENTRE COMERCIAL LA VITAL DE GANDIA


Divendres passat, 6 de maig, Irene Verdú i Maria Martínez, autores d'El Príncep preguntador, oferiren un espectacle infantil DDD al Centre Comercial La Vital de Gandia. Què vol dir açò? Molt fàcil: Diferent, Didàctic i molt però que molt Divertit. 



Així, les xiquetes i xiquets que s'hi aproparen, van aprendre moltes coses de la Lluna: quins moviments fa, quantes fases té, qui és l'encarregat de dotar-la de llum, com s'hi pot anar... Però també sobre els castells, com ara les diferents parts que té o qui els habitava. 



Després totes i tots pogueren emportar-se una titella de ditets a casa dels diferents personatges dels llibres La lluna i Els castells: el Príncep preguntador, Teresa, Flabiol el joglar o el Savi Saberut. 

Alguns, fins i tot, entraren a La Casa del Llibre per comprar els llibres que Irene i Maria van dedicar amb molt de carinyo. Sí, perquè els nostres llibres infantils ja els podeu trobar allà.



divendres, 6 de maig del 2016

MANOLO GIL ENTREVISTA JULI CAPILLA I MERCÈ CLIMENT


Manolo Gil també va entrevistar Juli Capilla i Mercè Climent, editors de Lletra Impresa Edicions, per parlar de la nova col·lecció que acaben d'encetar, adreçada als lectors més curiosos: "El Príncep preguntador", creada per Irene Verdú, Maria Martínez i Noèlia Conca, i els dos primers títols Els castells i La Lluna

dijous, 5 de maig del 2016

ENTREVISTA DE MANOLO GIL A JOSEP BERTOMEU MOLL


Manolo Gil també va entrevistar al plató de la 51 Fira el Llibre de València l'escriptor Josep Bertomeu Moll a propòsit de la seua primera novel·la Capvespre, que enceta la col·lecció "Ovidianes" de Lletra Impresa Edicions. 

dimecres, 4 de maig del 2016

ENTREVISTA DE MANOLO GIL A JULI CAPILLA I TONI CABO


Manolo Gil va entrevistar -o conversar, com li agrada dir a ell- al plató de la 51 Fira el Llibre de València l'escriptor Juli Capilla i l'il·lustrador Toni Cabo a propòsit del llibre El Tio de la Porra, que enceta la col·lecció "Mythos" de Lletra Impresa Edicions. 

dimarts, 3 de maig del 2016

EL TIO DE LA PORRA A LA FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA


La 51 Fira del Llibre de València va posar el punt i final el passat diumenge 1 de maig. Després de totes les activitats que Lletra Impresa Edicions havia organitzat per a les dues setmanes de Fira: espectacle al voltant de la col·lecció "El Príncep preguntador", a càrrec de les seues autores: Irene Verdú, Maria Martínez i Noèlia Conca; taula redona: "D'un temps d'un país: com novel·lar el franquisme", a propòsit del llibre Capvespre, de Josep Bertomeu Moll; signatura de tots els nostres autors a les casetes del Bullent-Botafocs i de la llibreria Tirant lo Blanch i entrevistes en directe amb Manolo Gil; volguérem posar la cirereta a un pastís tan dolç la mateixa vesprada de diumenge amb un contacontes al voltant d'El Tio de la Porra, personatge emblemàtic de la Safor i que enceta la col·lecció "Mythos" de Lletra Impresa. Mercè Climent i Juli Capilla foren els encarregats de traslladar la vertadera història del Tio de la Porra (o almenys molt probable) en el temps i en l'espai, fins l'Espai Taller de la Fira, mentre l'il·lustrador Toni Cabo anava dibuixant tot el que anava succeint. Després férem un sorteig del dibuix fantàstic resultant (tot va ser improvisació) entre les xiquetes i els xiquets que hi havia, i acabàrem amb un taller de màscares i titelles, que per alguna cosa ens trobàvem en l'Espai Taller.  
Fins l'any que ve! La 52!



dilluns, 2 de maig del 2016

"EL PRÍNCEP PREGUNTADOR" A LA BIBLIOTECA TAMARIT D'OLIVA


Dissabte passat, 30 d'abril, tingué lloc a la Biblioteca Tamarit d'Oliva la presentació/espectacle del personatge creat per Irene Verdú, Maria Martínez i Noèlia Conca: El Príncep preguntador. Aquest xiquet molt i molt curiós és el protagonista de la col·lecció que enceta Lletra Impresa Edicions, amb el mateix nom. Els dos primers títols són: Els castells i La Lluna. Però en vindran més, perquè la curiositat dels xiquets i de les xiquetes és infinita. 




Aquesta presentació era ben especial, perquè dos de les autores -Maria Martínez i Irene Verdú- són d'Oliva i, a més, Irene és una de les fades de la biblioteca Tamarit. Més que una presentació, va ser un gran espectacle. Ens oferiren un contacontes ben divertit i animat, on apareixien i desapareixien com per art de màgia alguns dels personatges del llibre: el Príncep, Teresa, la Lluna, el Sol, un astronauta, algun cavaller... No faltà tampoc la música: piano, violí i trompeta; ni les il·lustracions, ja que Noèlia no deixà de pintar en directe tot allò que anava succeint en aquella sala que es quedava menuda per acollir tanta gent; ni els voluntaris per emprovar-se les disfresses i convertir-se en personatges de llibre.




En acabant les xiquetes i xiquets feren un taller de titelles dels personatges dels llibres: el Príncep preguntador, Teresa, Flabiol el joglar o el Savi Saberut, i els adults es quedaren fent preguntes i felicitant a les autores dels llibres. Després, mentre el trio d'artistes signaven llibres i més llibres, se serví al carrer una picaeta que xicotets i grans pogueren gaudir.