dissabte, 11 de febrer del 2017

Lletra Impresa, 1r aniversari!!!

Presentació a Dénia, 11 de febrer de 2016.
Ara fa tot just un any, l’11 de febrer de 2016, ens vam donar a conèixer com a editorial; a Dénia, en la presentació de la novel·la Capvespre, de Josep Bertomeu Moll, un excel·lent escriptor i encara millor persona. Aquell dia, a la capital de la Marina Alta, al cor de les Comarques Centrals Valencianes, hi presentàrem també Lletra Impresa Edicions. Prèviament, ens havíem constituït com a empresa, després de passar pel calvari burocràtic de rigor; de consultar-li a Manel J. Romero, de l’Associació d’Editors del País Valencià, mil dubtes i no pocs neguits (gràcies, Manel!); de sospesar i calibrar què volíem fer des del punt de vista editorial. Tots aquells tràmits els havíem fet uns mesos abans, però ens agrada celebrar el nostre aniversari precisament avui, 11 de febrer, perquè coincideix amb la presentació del primer llibre de l’editorial, l’extraordinària novel·la de Pep, el ara amic per sempre més que ens va confiar el seu original a cegues, sense a penes conèixer-nos, gairebé a les palpentes i sense cap garantia, sense demanar res a canvi; obsequiant-nos amb la seua amabilitat, bonhomia, generositat i saviesa. Pep és importantíssim per a Lletra Impresa. Ha estat i serà el puntal a partir del qual hem bastit una editorial modesta el capital més preat de la qual és la il·lusió.
       
Josep Bertomeu Moll signant exemplars de la seua novel·la Capvespre.
Després d’un any, tenim ja quatre col·leccions, entre narrativa i llibres per a infants i joves. Hem publicat nou llibres i un anuari dedicat a Rafael Chirbes, Premi Nacional de Narrativa i amic incondicional de Pep. I això ha estat possible gràcies a la confiança que han dipositat en nosaltres la família Micó, Manolo i María José, que dirigeixen, juntament amb altres persones, la Fundació Rafael Chirbes. Hem fet moltíssimes presentacions i infinitat de contacontes. Hem assistit a les Trobades d’Escoles en Valencià i hem participat en algunes fires de llibres: a València, Barcelona i Alacant. Hem visitat moltes escoles i alguns instituts. Estem presents a tot el País Valencià. Hem fet incursions a Catalunya i a les Illes i, fins i tot, vam presentar Capvespre a Berlín, entre una colla de valencians i catalans. I encara hem tendit un pont cap a les terres de l’interior del País Valencià! I pensem estar presents, ben aviat, amb una distribució normalitzada, a terres germanes: al Principat de Catalunya i a les Balears i Pitiüses.


El balanç no pot ser-ne més positiu i encoratjador. Hem treballat moltíssim. Costa molt vendre llibres, més encara en català. I, tanmateix, n’hem gaudit molt, molt i molt. I hem patit, també. Ens han sobtat algunes situacions inesperades, imprevistos i entrebancs desagradosos que mai no haguérem imaginat perpetrats per energúmens sense escrúpols, especuladors mesquins i miserables, que n’hi ha. Però també hem sentit com ens feien costat altres companys del món editorial, com ara Maria Josep Escrivà i Dolors Pedrós, d'Edicions 96, i tanta bona gent. Ens hem sentit acompanyats, recolzats, estimats. I per això ens n’hem corprès i emocionat com mai no ens hauríem pensat. Hem plorat. Hem rigut. Ens hem emprenyat i ens hem reconciliat. Ens hem enfonsat i ens hem tornat a alçar. Ens ho hem passat d’allò més bé amb els menudets i amb els més grans. Hem parlat. Hem llegit. Hem escrit. I hem tornat a llegir. I hem llegit més encara.  

Estem contentíssims. Molt satisfets pel camí que vam encetar després d’un rampell sobtat, després que la guspira i l’amor pels llibres ens impulsés a aventurar-nos per aquest periple incert que és el món de l’edició. Tenim un munt de projectes en marxa i totes les emocions servades; les il·lusions intactes, les ambicions incòlumes. Continuarem fent llibres. Perquè pensem que una societat amb llibres és més lliure, més culta, més feliç, més humana.
Gràcies a totes i a tots per haver-nos acompanyat durant aquest any meravellós i inoblidable. Continuarem llegint-nos. Seguirem fent un país millor. Un País de llibres, un món preciós de paper, d’innombrables papers.

Mercè Climent i Juli Capilla,
Lletra Impresa Edicions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada