diumenge, 26 de febrer del 2017

Eivissa rendeix homenatge a l’escriptor Josep Bertomeu Moll

Lletra Impresa Edicions prepara ja la segona edició de Capvespre

El proppassat dissabte 25 de febrer un centenar de persones van assistir a l’acte d’homenatge a Josep Bertomeu Moll, que va tenir lloc a la sala Marià Villangómez de la Biblioteca Can Ventosa d’Eivissa.


La presentació de la novel·la Capvespre, lloada per Rafael Chirbes en una carta-pròleg publicada pòstumament, va ser l’excusa per a rendir homenatge a l’escriptor de Dénia, desaparegut prematurament i sobtada el passat mes d’octubre. I es va fer amb la presència d’algunes personalitats de l’illa, entre polítics, poetes i artistes destacats, i una expedició valenciana organitzada pel gerent de la Fundació Baleària, Ricard Pérez Ivars.
La presentació va comptar amb Fanny Tur, escriptora i directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, qui va fer una anàlisi aprofundida i atenta de la novel·la; Pep Tur, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa; l’escriptor i gerent de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, Jovi Lozano-Seser, encarregat de fer una semblança humana i de l’intel·lectual; Joan Bertomeu, fill de l’autor, que va donar l’apunt més pròxim i emotiu, tot al·ludint al caràcter reservat però ple d’humor del seu pare, i els editors Mercè Climent i Juli Capilla, que van revelar algunes anècdotes sobre la publicació d’una de les novel·les més reeixides dels darrers anys al País Valencià.     
 

Joan Bertomeu, Fanny Tur, Pep Tur, Jovi Lozano-Seser i Juli Capilla.

La novel·la ha tingut una magnífica acollida entre els lectors, i la crítica literària l’ha enaltida fins al punt de qualificar-la com una novel·la imprescindible sobre una de les èpoques més sòrdides de la història recent. Així, Josep Piera, un dels escriptors més reeixits del País Valencià ara com ara, va assegurar al Levante-emv que: «Capvespre és també un paisatge de paraules i de descobertes on, com diu Rafael Chirbes, “les descripcions de València són de les més belles que he llegit mai”, potser perquè estan fetes des de l’afectivitat i la proximitat que dóna la llengua pròpia, una llengua literària viva, sentida, natural i poètica».
Són molts els que n’han parlat, i molt bé, de la novel·la de Pep. El també escriptor i periodista del setmanari El Temps, Xavier Aliaga; l’assagista, traductor i editor Gustau Muñoz; el novel·lista i periodista Alfons Cervera: l’editor i crític Pere Gantes, a les pàgines del diari El Mundo. Lola Sánchez al Canfali, etc.
Mercè Climent i Juli Capilla, de Lletra Impresa Edicions, han anunciat que, atès l’èxit de vendes de Capvespre, i sobretot de crítica i bona acollida per part dels lectors, ben aviat faran la segona edició de la novel·la de Josep Bertomeu Moll, el primer títol amb el qual es van estrenar ara fa tot just un any en l’àmbit de l’edició. «És el millor homenatge que li podem fer: donar-lo a conèixer i difondre la seua magnífica obra».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada