divendres, 26 de febrer del 2016

Presentació de "Capvespre" a València


Ahir vam fer la segona presentació de Lletra Impresa Edicions i del primer llibre que hem publicat, Capvespre de Josep Bertomeu Moll, després de fer-ho a Dénia, ciutat natal de l’autor. I és que era del tot imprescindible presentar-la a València perquè la novel·la hi està ambientada, concretament a la València de les acaballes del franquisme en què els personatges tot just comencen a forjar-se com a adults. La lluita política, el descobriment de l’amor –i del sexe–, la il·lusió per una vida millor, la fascinació per la literatura, la música, el cinema, etc., constitueixen les constants vitals d’uns joves que mostren moltes conviccions però també molts dubtes.

D’ella havia escrit Rafael Chirbes en una carta dirigida a l’amic Josep Bertomeu (i que també s’inclou al llibre): «Crec que les descripcions de la ciutat [València] són de les més belles que he llegit mai: n’he conegut la brutícia, els camins plens de fang del Cabanyal i Natzaret, aquella pols blanca.» Afig, també, «crec que el teu llibre constitueix també la novel·la contemporània de València que almenys jo trobe a faltar. Gràcies per dur-me totes aquestes coses. Li desitge el millor al llibre, que em sembla fonamental per a entendre la formació de la classe intel·lectual i política del país.»

Després d’explicar un poc el com i el perquè del naixement de Lletra Impresa, l’escriptor i editor Gustau Muñoz s’encarregà de presentar l’autor, Josep Bertomeu Moll –un home que sempre ha viscut la seua vida a través de la literatura: llibreter durant 31 anys, bibliotecari, crític literari, lector voraç i, ara, també novel·lista– i parlar-nos de Capvespre i també de l’ambient que s’hi retrata i que ell va viure de primera mà. Tenint en compte que la primera versió va ser escrita en 1977, després guardada en un calaix per la frustració de no haver guanyat un premi i revisada posteriorment, Muñoz la catalogava de «gran reserva.»

 


Una cinquantena de persones van acudir a la Llibreria 3i4, referent indiscutible de la literatura en català. L’acte va ser molt emotiu, ple d’anècdotes vitals i literàries al voltant de la novel·la i del seu creador. I és que ahir Gustau Muñoz i Josep Bertomeu tornaven a ser aquells joves que militaven en el Partit Comunista i estaven delerosos de lectures, de música, de coneixences, de grans canvis... de vida! Era emocionant veure com l’amistat entre ambdós no s'ha ressentit en absolut, malgrat les envestides del temps, i això es notava en les mirades, les paraules i els gestos que es van dedicar al llarg de la vetllada.


L'acte finalitzà amb un discurs breu de Josep Bertomeu Moll, que sobretot tenia paraules d'agraïment: per a Gustau Muñoz per l'amistat i per la presentació, per a Rafael Chirbes a qui ha dedicat el llibre a canvi de les seues generoses paraules, per al pintor de Dénia Lattur per posar imatge a la portada del llibre, per a Maria Josep Escrivà que l'animà a revisar i reescriure la seua obra anys enrere, als editors per haver confiat en el seu llibre, als amics que havien vingut a la presentació...  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada