dissabte, 2 d’abril del 2022

Lletra Impresa llança una col·lecció de poesia, “Hemeroskopeion”

 

El número 1 de la col·lecció “Hemeroskopeion”aplega l’obra poètica completa 

i llibres i poemes inèdits, esparsos o ja introbables de l’autor de Dénia, Antoni Prats.

La presentació del llibre tindrà lloc a la Casa de la Cultura de Dénia, el 7 d'abril, a les 19.00 h.

 

 


Amb el nom d’Hemeroskopeion (Ἡμεροσκοπεῖον, en grec antic) Lletra Impresa Edicions inicia una col·lecció dedicada a la poesia, un dels gèneres literaris universals amb més tradició, conreat des de temps remots pels pobles antics, com és el cas de l’Antiga Grècia. Per això li han posat aquest nom, “Hemeroskopeion”, un punt geogràfic citat pel geògraf grec Estrabó, que el situava en algun punt elevat de la costa de la Marina Alta i que alguns investigadors actuals localitzen a la ciutat de Dénia.

I és a Dénia, precisament, on viu des de fa més de cinquanta anys Antoni Prats, l’autor del llibre amb què s’inicia la col·lecció, Vora l’esfinx. Obra poètica (1981-2021), que aplega una dotzena de llibres publicats en editorials diverses, alguns dels quals introbables ja, i alguna primícia o inèdit que veu ara la llum editorial. El llibre d’Antoni Prats ve avalat per un altre poeta consagrat, com és el cas d’Emili Rodríguez-Bernabeu, que n’ha tingut cura del pròleg. A més a més, s’hi aplega la bibliografia completa d’Antoni Prats, les crítiques sobre la seua obra i una poètica signada per l’autor. 

Antoni Prats (Sueca, 1946), és llicenciat en Filosofia (1969) i doctor en Filologia Catalana (1998). Va exercir la docència a l’IES Maria Ibars (Dénia) fins a la seua jubilació. Poeta, sobretot, ha publicat també assajos, ressenyes i articles de crítica literària en actes de congressos, miscel·lànies i revistes (Reduccions, Canelobre, Caràcters i L’Espill, entre altres). Ha dirigit la revista literària L’Aiguadolç. Com a crític cal destacar el seu llibre Salvador Espriu o la fidelitat als orígens (2013). I hom pot trobar una mostra de les seues columnes periodístiques en el titulat El nom i la cosa (2018).

Amb Vora l’Esfinx aplega la seua trajectòria de poeta, que va des d’Epigrammata (1981) a Elegies del Montgó (2021), la major part dels quals ha merescut algun guardó, entre altres, els premis Festa d’Elx, Camp de Morvedre, Alfons el Magnànim i Ibn Jafadja.      

Els ressons de l’antiga Grècia, i de l’actual ciutat de Dénia, es fan sentir, doncs, en aquest llibre de llibres. De fet, a la imatge en forma de logo que acompanya al nom de la col·lecció, s’hi poden distingir les figures d’Apol·lo i Artemisa, amb les regnes i l’arc tibat. La imatge, segons l’arqueòleg de Dénia Josep Antoni Ahuir, està presa del dibuix que va fer el pintor també denier Domingo Llorens Cervera d’una moneda publicada al volum V de la revista El Archivo, per l’historiador Roc Chabàs, el 1891. Per aquest historiador i arqueòleg, sabem que a la zona del Coll de Pous uns llauradors van descobrir un tresor format per 16 monedes del segle IV abans de la nostra era. El conegut com a Tresor del Montgó. A la portada del llibre hi ha la fotografia de l’Esfinx de Naxos (575-560 aC), que es troba al Museu Arqueològic de Delfos (Grècia).

En paraules dels editors, Mercè Climent i Juli Capilla, «Feia temps que volíem engegar una col·lecció dedicada íntegrament a la poesia. La troballa ─com la que va divulgar l’historiador Roc Chabàs─ de l’obra poètica completa d’Antoni Prats, denier d’adopció i veí de la Xara, poble pertanyent administrativament a Dénia, no podia ser més feliç i oportuna. S’hi han confabulat, a l’atzar, el llegendari passat històric d’una de les ciutats valencianes més antigues i emblemàtiques i la impecable trajectòria literària d’un dels poetes i intel·lectuals valencians més reeixits de les darreres dècades, íntimament lligat a la ciutat de Dénia. Una exquisidesa poètica per a una troballa històrica.»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada