Amb la presència de:
Manel Rodríguez-Castelló, escriptor
Jordi Botella, autor de la novel·la
Metralla, molt més que una novel·la sobre la Guerra Civil
En paraules de l’escriptor Manel Rodríguez-Castelló: «Metralla és una novel·la-assaig sobre la condició humana des de la mirada lúcida i compassiva de l’autor, Jordi Botella. Un exercici literari impecable i vertiginós. La crònica descarnada d’una guerra en què el dolor i la pèrdua van marcar l’esdevenir històric i sentimental d’unes quantes generacions. La novel·la de la guerra que el país necessitava»
Metralla conta la història de la família Llonch. Som a la primavera de 1938, els nacionals són a les envistes de Castelló, i els Llonch decideixen tornar-se’n a la seua ciutat d’origen, Alcoi. Aquesta petita història, però, abasta moltes històries. La de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil contra un exèrcit revoltat. La de la lluita en favor d’uns ideals i d’un govern legítimament constituït i elegit pel poble. La del dolor de tanta gent innocent i anònima. La de la barbàrie i la repressió sense escrúpols dels vencedors sobre els vençuts. La de l’exili ⸺exterior i interior⸺ de tanta gent que va veure escapçada la seua vida per sempre.
Alguns dels passatges sobre la batalla de l’Ebre, el riu Serpis, el front de Llevant i la famosa línia XYZ de defensa republicana contra les escomeses dels nacionals són d’una plasticitat tràgica i d’una heroïcitat extrema absolutament acaparadores. Com són també igualment corprenedores les descripcions dels bombardejos de l’aviació italiana i l’ajuda sanitària internacional als republicans ⸺és encomiable, en aquest sentit, la instal·lació de l’Hospital Sueco-Noruec a Alcoi.
Tot plegat fa que Metralla siga molt més que una novel·la, la crònica humana d’un esdeveniment cabdal de la nostra història i europea, un document sustentat en la bellesa i el bon quefer literari. La solidaritat entre la gent, però també les delacions i les petites traïcions casolanes i familiars, constitueixen un testimoni esfereïdor sostingut en una sensibilitat sublim, la d’un autor, Jordi Botella, que ha sabut llegir la història terrible d’una guerra fratricida, canalla i traïdora. Una crònica memorable contra l’oblit i la ignomínia, per la memòria històrica i la dignificació de totes les víctimes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada