dimarts, 8 d’agost de 2017

Es publica la primera biografia novel·lada del poeta alcoià Joan Valls i Jordà en el centenari del seu naixement

  
La declaració de l’Any Joan Valls per part de l’Ajuntament d’Alcoi està constituint una oportunitat única per a donar a conèixer un autor l’obra del qual, tot i estar molt ben considerada pels historiadors de la literatura, es troba ara com ara exhaurida, descatalogada o recopilada en edicions marginals.
En aquest sentit, la proposta d’una biografia novel·lada sobre el poeta alcoià, a cura de la periodista Ester Vizcarra, suposa una bona manera de donar a conèixer no només la vida del poeta alcoià Joan Valls sinó molts aspectes i detalls que expliquen la seua obra.

L’edició del llibre Enterreu-me en batí i en sabatilles. Biografia novel·lada de Joan Valls i Jordà ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi i de la Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat pel Valencià (Escola Valenciana) i ha anat a càrrec de l’editorial valenciana Lletra Impresa Edicions.


A la biografia, s’hi descriuen les etapes de la vida de Joan Valls i Jordà, un dels poetes més significatius del segle xx, no només perquè va estar entre els pioners a publicar poesia en valencià, en plena postguerra, i per haver defensat sempre la unitat de la llengua, sinó per la qualitat, extensió i diversitat de la seua obra. A la reflexió introspectiva sobre la naturalesa humana se sumen cançons, poemes satírics, epitafis, teatre en vers...

La novel·la reconstrueix diferents episodis de la infància, joventut i maduresa de Joan Valls que ajuden a comprendre millor el personatge a qui ja coneixia l’obra, però també porten al neòfit de la vida a la poesia. Els fets clau es mesclen amb la quotidianitat i una particular visió de la societat, carregada d’enginy, tot immers dins d’un entorn canviant descrit a pinzellades, sense entrar en els fets històrics, només esbossant l’escenari dels complicats temps que li va tocar viure al poeta d’Alcoi: República, Guerra Civil, franquisme, transició i democràcia.


El llibre es presentarà al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi el dia 14 de setembre i comptarà amb la presència de Raül Llopis, regidor de Cultura d’Alcoi; Francesc Gisbert, president de la Coordinadora pel Valencià Alcoià-Comtat; Mercè Climent, escriptora alcoiana i editora de Lletra Impresa edicions, i Ester Vizcarra, autora del llibre. Els assistents, a més, podran gaudir d’alguns poemes de Joan Valls musicats per Josep M. Gadea i interpretats per Sofia Moltó, Juan Mateo i Josep M. Gadea

L’autora del llibre:

Ester Vizcarra i Fortuny (Mollet del Vallès, 1956) ha exercit el periodisme durant vora quaranta anys, més de trenta a Alcoi, on va trobar estabilitat professional al periòdic Ciudad de Alcoy, després d’haver-se iniciat a Mundo Diario de Barcelona. Al rotatiu alcoià va assolir llocs de responsabilitat, com ara la coordinació del suplement cultural La Casa del Pavo i la direcció de la revista Ciudad Semanal, fins que la crisi de la premsa en paper la va deixar a l’atur. Ha conreat el reportatge, l’entrevista, la crònica, la crítica literària i d’art, a més de publicar centenars d’articles de fons i compaginar tot això amb tasques periodístiques per a diversos mitjans: Canal 9, Ràdio Z i El País. Vizcarra va rebre el Premi CAPPEPV de Periodisme d’Escola Valenciana l’any 1992.
Llicenciada en Ciències de la Informació, ha anat ampliant la seua formació amb estudis que inclouen un Màster universitari en Societat de la Informació i el Coneixement, a més de dos diplomes d’Estudis Avançats en Periodisme i Antropologia Social. També ha publicat investigacions sobre l’emergència dels mitjans de comunicació digitals i l’ús dels fòrums virtuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada