dilluns, 24 de maig del 2021

L’escombra de la Bruixa Polida aterra al poble de Madremanya

Sí, sí! Tal qual el títol d’aquesta petita crònica sobre el dia que petits i grans (bruixes i bruixots tots!) ens hi vam confabular per conèixer una història ben curiosa, la de L’escombra de la Bruixa Polida. Dissabte a la tarda, al petit i bonic poble gironí de Madremanya, més de cinquanta persones ens hi aplegàvem ─a les escales de l’església, asseguts en cadires o fent rotgle─ amb la il·lusió d’escoltar la Lídia Cruset Vilar, que va encisar els nens i també els majors explicant-nos el conte. Després, hi van intervenir també Anna Iglesias, regidora de Madremanya; l’editorial Lletra Impresa, del País Valencià, i les autores del conte, Anna Serra i Marta Puig, que ens van comentar com es va gestar la creació i publicació d’aquest conte fantàstic. I hi havia també Caro, de la meravellosa Llibreria Puput de la Bisbal, que va abastir d’exemplars els oients/lectors. 

L’escombra de la Bruixa Polida és un conte divertit que sap transmetre amb elegància i subtilesa un missatge positiu que apel·la a la superació personal i a la solidaritat, a la llibertat i al dret a somiar. Una tarda entranyable a Madremanya, entre escombres, beuratges, paraules màgiques i bruixes.                

Algunes imatges més de l'acte:







dijous, 20 de maig del 2021

Presentem "L'escombra de la Bruixa Polida" a Madremanya, Gironès


Ens plau anunciar-vos la presentació/contacontes de l'àlbum infantil L'escombra de la bruixa Polida, que tindrà lloc a Madremanya, comarca del Gironès, aquest 22 de maig, dissabte, a les 18.00h.

L'escombra de la bruixa Polida és un àlbum infantil escrit per Anna Serra Garcia i il·lustrat per Marta Puig Parnau en què la canalla, a més de xalar d'allò més amb la història, aprendrà a tenir en compte valors com els de la igualtat, l'afany de superació, l'amor propi i la llibertat individual contra els estereotips i els clixés socials. 

Hi adjuntem fitxa de l'àlbum i convocatòria de presentació. 

PS Aviat disponible al SAB

dijous, 13 de maig del 2021

Draps i lleixiu (i amb urgència apocalíptica), per Antoni Ferrer (Saó)

 El poeta Antoni Ferrer se'n fa ressò del darrer assaig de Manel Rodríguez-Castelló a la revista Saó

"L'escriptura de Manel Rodríguez-Castelló va fent gala d'una perspicàcia , d'una audàcia i d'una punteria crítica no gens comunes.
Mai, però -em sembla-, ens ho fa veure amb la intensitat i urgència amb què ens ho mostra en el darrer assaig que acaba de publicar: Farem un pensament (Metaforismes i saials)."



‘Metralla’, molt més que una novel·la sobre la Guerra Civil

En paraules de l’escriptor Manel Rodríguez-Castelló: «Metralla és una novel·la-assaig sobre la condició humana des de la mirada lúcida i compassiva de l’autor, Jordi Botella. Un exercici literari impecable i vertiginós. La crònica descarnada d’una guerra en què el dolor i la pèrdua van marcar l’esdevenir històric i sentimental d’unes quantes generacions. La novel·la de la guerra que el país necessitava»

Metralla conta la història de la família Llonch. Som a la primavera de 1938, els nacionals són a les envistes de Castelló, i els Llonch decideixen tornar-se’n a la seua ciutat d’origen, Alcoi. Aquesta petita història, però, abasta moltes històries. La de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil contra un exèrcit revoltat. La de la lluita en favor d’uns ideals i d’un govern legítimament constituït i elegit pel poble. La del dolor de tanta gent innocent i anònima. La de la barbàrie i la repressió sense escrúpols dels vencedors sobre els vençuts. La de l’exili exterior i interior de tanta gent que va veure escapçada la seua vida per sempre. 

Alguns dels passatges sobre la batalla de l’Ebre, el riu Serpis, el front de Llevant i la famosa línia XYZ de defensa republicana contra les escomeses dels nacionals són d’una plasticitat tràgica i d’una heroïcitat extrema absolutament acaparadores. Com són també igualment corprenedores les descripcions dels bombardejos de l’aviació italiana i l’ajuda sanitària internacional als republicans és encomiable, en aquest sentit, la instal·lació de l’Hospital Sueco-Noruec a Alcoi.

Tot plegat fa que Metralla siga molt més que una novel·la, la crònica humana d’un esdeveniment cabdal de la nostra història i europea, un document sustentat en la bellesa i el bon quefer literari. La solidaritat entre la gent, però també les delacions i les petites traïcions casolanes i familiars, constitueixen un testimoni esfereïdor sostingut en una sensibilitat sublim, la d’un autor, Jordi Botella, que ha sabut llegir la història terrible d’una guerra fratricida, canalla i traïdora. Una crònica memorable contra l’oblit i la ignomínia, per la memòria històrica i la dignificació de totes les víctimes.      

dimarts, 11 de maig del 2021

Maruc a Algemesí

 Ens plau convidar-vos a la presentació del llibre 


Maruc i el fantàstic món de les llibreries

Un recull de contes que vol ser un cant a la imaginació 
i una reivindicació de les llibreries.

La presentació comptarà amb la presència de:

Margarida Castellano, directora general d'Innovació Educativa i Ordenació 
de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
Maria Calvo, professora i escriptora
Laia Fontana,  professora i escriptora
Toni Espinar, artista i il·lustrador del llibre
Juli Capilla, escriptor i editor de Lletra Impresa

 Contes escrits per:

Xavier Aliaga (Xàtiva), Carles Barquero (Elx), Maria Calvo (Algemesí), Isabel Canet Ferrer (Gandia), Carles Cano (Paiporta), Laia Fontana (Alzira), Aina Garcia-Carbó (Benicarló), Francesc Gisbert (Alcoi), Susanna Lliberós (Vila-real), Lliris Picó (Sant Joan d’Alacant), Jovi Seser (Dénia) i Vicent Usó (Castelló). 

El volum ha estat editat per la professora de valencià i escriptora Maria Calvo 

i compta amb un pròleg de la també escriptora i artista Anna Moner

Les il·lustracions són del muralista i artista polifacètic Toni Espinar

que ha comptat amb la col·laboració dels seus fills Gustavo Darío i Violeta Espinar Alemany.   



  


 (Biblioteca d'Algemesí, dissabte, 15 de maig, a les 11.30 h)