dilluns, 30 de desembre del 2024

Crida a les lectores i lectors de Lletra Impresa


Estimades lectores / estimats lectors,

Volem felicitar-vos les festes nadalenques i desitjar-vos un any 2025 ple de lectures i de coneixences. Esperem que l’any vinent ens proveirà de coses positives. Estem segurs que, per poc que siga un any mitjanament “normal”, ens anirà a totes i a tots millor. El 2024 ha estat un any molt dolorós. Les conseqüències de la Dana, especialment les morts de tantes persones innocents, i el daltabaix econòmic que ha causat ens ha deixat una ferida que costarà molt de cicatritzar. Algunes d’aquestes ferides ni tan sols això. Perquè no hi ha cura possible per a certs fets. A la desgràcia ─inevitable?, hi hem de sumar una gestió pèssima, nefasta, indigna per part de la Generalitat Valenciana, amb un president fatxenda que no ha fet sinó brandar mentides i espolsar-se responsabilitats. No hi aprofundirem més en el seu capteniment perquè sabeu de sobres com ha actuat, i actua encara...

Les conseqüències de la catàstrofe en el sector editorial valencià han estat brutals per a un sector ja per se precari i mancat dels recursos que necessita, no ja per a prosperar, sinó simplement i única per subsistir. Lletra Impresa Edicions també s’ha vist afectada per aquesta crisi; en menor mesura, ho diem clar i ras, però també ens hem vist damnificats. Ens fa l’efecte que sempre hem de remuntar una costera interminable i que, com Sísif, quan ja ens pensem que arribem al cim, rodolem de dalt a baix, i torna a començar... Totes les crisis (la Dana, la Covid, l’involució que suposa haver de patir un govern reaccionari i inoperant) redunden en dificultats i entrebancs per als projectes culturals, i més encara si aquests projectes s’entesten ─ens hi estestem!─ a dur-los avant en la llengua pròpia, en el nostre valencià, el català amb què ens expressem diàriament i emotiva.

Per això, ara i ací, fem una crida perquè llegiu ─i compreu─ llibres en valencià en general; de qualsevol editorial valenciana, no sols de la nostra. Un llibre és moltíssim si són moltes les persones que decideixen fer aquest moviment aparentment insignificant i innocu. Els petits gestos salven els projectes modestos com el nostre i el d’altres companys i companyes. No cal dir que aquests gestos ens ajudarien a remuntar la sotragada i a fer possible un projecte que ens estimem, i que també és un poc vostre.

Agraïm molt encaridament la vostra atenció i us desitgem molt bon any 2025.        

dimarts, 3 de desembre del 2024

Indilletres, una cita indefugible

 


Aquest cap de setmana hem estat a la Bisbal d’Empordà, a la fira del llibre Indilletres. És la cinquena vegada que hi participem. De Gandia –el bressol dels clàssics de la literatura catalana medieval: Ausiàs March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella– fins a la Bisbal hi ha una distància, si fa no fa, de 550 km per autovia. Això fa més de 1.000 km d’anada i tornada que ens els cruspim en poc més de 48 hores. Hui estem cansats. Dos dies de fira i unes quantes hores de carretera passen factura. Estem cansats, sí, però molt satisfets, per diverses raons. La fira està molt ben organitzada. El programa és atractiu i les editorials que hi participen ofereixen títols que difícilment trobaràs en una llibreria convencional. L’ambient és festiu i amable, i el voluntariat que dona forma i fa possible la fira, una delícia. L’Indilletres és com un oasi del que ens abeurem i ens n’enyorem durant mesos, fins que hi tornem a l’any següent. Com que ja fa unes quantes edicions que hi anem, ens retrobem ben sovint amb lectors i lectores que ens segueixen, que ens comenten algun llibre que van adquirir en l’edició anterior. Hi bescanviem parers i xalem amb la conversa. Parlem de literatura, és clar, però també de llengua, del compromís insubornable que tenim amb la defensa de la nostra identitat, amb els mots que ens defineixen com a persones i com a poble. Del lligam que hi ha entre catalans, valencians, mallorquins, nord-catalans, franjatins... I maleïm i avorrim la mala praxi d’algun que altre politicastre de torn. (Enguany, se n’ha dut la palma la pèssima gestió que ha fet el desgovern valencià de la Dana.)

La qualitat humana que sura en l’ambient de l’Indilletres és, sens dubte, un tresor que sabem apreciar i agraïm. S’hi ensuma una complicitat i un esperit rebel que et fa reconciliar-te amb tu mateix i amb els altres, que et reconforta i t’alimenta, que et nodreix amb les millors paraules.          Els editors i editores que participen a l’Indilletres són gent de trinxera. Gent empedreïda a oferir lectures exquisides a lectors i lectores de pedra picada. Outsiders en un sistema que es podreix a base d’atipar l’audiència amb sèries estereotipades made in USA. Ja fa temps que tinc la sensació que la cultura en majúscules està sent arraconada per la cultura petita, de fàcil digestió i esforç intel·lectual de baixa intensitat i curta volada. Que la cultureta desplaça la Cultura a passes gegantines, qui sap si sense remei. Que el llibre –i la lectura profunda– ha passat a millor vida o, si més no, a la vida d’una petita –cada cop més esquifida– elit que s’estima de deveres la lletra impresa. Que la indústria del llibre ofega a base de best-sellers de dubtosa qualitat les veritables delicatessen bibliogràfiques, joies que ens sacsegen l’ànima, que ens copsen l’esperit, que ens somouen l’alè, que ens sotsobren els fonaments de l’ordre, que ens omplen de vida. Llibres de lectura alternativa i dissident. Llibres que ataquen directament la línia de flotació d’un neoliberalisme agressiu que tot ho mesura des de la perspectiva usurpadora i castrant del capital, que especula amb qualsevol “producte”, fins i tot amb el llibre –un artefacte insuperable i insubstituïble, segons Umberto Eco.  

Fa tant de goig passejar-se per les parades de l’Indilletres. Parlar amb les editores i els editors. Sospesar els seus llibres, passar-ne les pàgines amb delicadesa i atenció, apreciar l’art i la infinita paciència invertides en cada pàgina, en cada il·lustració, en cada apartat... Per als qui ens hi dediquem –a editar, vull dir– no ens és gens difícil detectar en cada llibre de les editorials amigues que visitem cada passa donada, les decisions que s’hi han de prendre, fins i tot els dubtes i els encerts. I n’aprenen moltíssim! Amb els editors i editores de l’Indilletres sentim que ens uneixen molts interessos i no poques complicitats. Hem coincidit tantes vegades en tantes fires, que hem segellat una amistat sana i sincera. Potser aquesta bonhomia que hi trobem cada vegada que coincidim, aquesta esplendidesa, aquesta bondat, aquesta generositat... és el millor de cada fira. La calidesa humana no té preu. És impagable. I els ho agraïm de cor. L’Indilletres és tot plegat i moltes coses més. Un exemple del que hauria de ser una fira, perquè hi guanyem tots: els firaires i el públic lector. Enhorabona, doncs. I per molts anys! I moltíssimes gràcies...            

Juli Capilla, editor i escriptor